انگلستان شهرتی جهانی و سابقه طولانی در امر آموزش دارد، به طوری كه هم اكنون بیش از 800،000 دانشجوی خارجی از سراسر جهان در این كشور در حال تحصیل هستند.
برخی از دلایلی كه منجر به استقبال فراوان متقاضیان ادامه تحصیلات در این كشور شده است عبارتند از:
- كیفیت آموزشی مورد قبول در سراسر دنیا:
مدارك اخذ شده از دانشگاهها و موسسات آموزش عالی معتبر كشور انگلستان در سراسر دنیا قابل ارزشیابی هستند و آینده شغلی شما را تا حد بسیار زیادی بیمه میكند.
- یادگیری زبان انگلیسی همراه تحصیل در انگلستان:
زبان انگلیسی نقش بسیار حساسی در آینده شغلی شما ایفا خواهد نمود. امروزه زبان انگلیسی به عنوان زبان اصلی در رشتههای مختلف بازرگانی و تجارت، علم و فناوری، IT و اینترنت در سراسر دنیا شناخته میشود. یادگیری زبان انگلیسی در كشور مادر این زبان به شما این امكان را میدهد كه به انگلیسی فكر كنید، بخوانید، بنویسید، بشنوید و صحبت نمایید.
- آشنایی با دانشجویانی از سراسر دنیا:
در كشور انگلستان بیش از 3000 موسسه وجود دارند كه پذیرای دانشجویان خارجی از سراسر دنیا هستند. آشنایی با ملل و فرهنگهای مختلف همواره در گسترش دید و توسعه آگاهی افراد نقشی به سزا دارد كه آن هم منجر به موفقیت بیشتر در زندگی و كسب و كار شما خواهد گردید. به علاوه آشنایی با دوستان جدید همیشه افقهای جدیدی را به سوی شما خواهد گشود.
- جامعه فرهنگپذير :
کشور انگلستان را میتوان کشوری با فضای بینالمللی در نظر گرفت که پذیرای ملل و فرهنگهای مختلف است. از آنجایی که خانوادهها با قومیت و ادیان مختلف از سراسر دنیا این کشور را به عنوان محل زندگی دائمی خود انتخاب کردهاند، تنوع بسیار زیادی در فرهنگ موجود در این کشور دیده میشود و آداب و رسوم و مراسم مذهبی ادیان و اقوام مختلف قابل احترام و آزاد است.
تحصیل در انگلستان:
در انگلستان تحصیلات ابتدایی (primary ) از سن پنج سالگی شروع و به مدت شش سال ادامه دارد . در سن ده سالگی دوره متوسطه (high school ) شروع می شود . بعد از اتمام دوره پنج ساله متوسطه کسانی که تمایل به تحصیل در سطوح عالیه را دارند باید یک دوره 2 ساله به نام A-level را گذرانده و امتحانات آن را با موفقیت به پایان برسانند . بر اساس نمرات حاصل از این امتحانات می توان رشته مورد علاقه خود را در دانشگاه انتخاب نمود و پس از اعلام پذیرش دانشگاه، در آن رشته به تحصیل ادامه داد.
تحصیلات دانشگاهی در انگلستان
شروع سال تحصیلی در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد اول اکتبر ( دهم مهرماه ) است.هر سال تحصیلی شامل سه ترم پاییزه ، زمستانه و بهاره است . طول دوره کارشناسی در اکثر رشته ها سه سال و در بعضی موارد چهار سال است .تحصیل در مقاطع کارشناسی ارشد به دو صورت امکانپذیر است :
الف :Course که درس و تحقیق با هم انجام می گیرد.
ب :Research تنها بر اساس تحقیق.
در حالت اول، دانشجو معمولا به مدت دو ترم تحصیلی در کلاس حضور یافته ، بعد از موفقیت در امتحانات کتبی پروژه کوتاه مدتی را برای دریافت مدرک کارشنا سی ارشد انتخاب کرده و به پایان می رساند . در حالت دوم کلاس درس وجود ندارد بلکه دانشجو از ابتدا باید با کمک استاد راهنما یک پروژه تحقیقی را به اتمام برساند.
دوره کارشناسی ارشد (course) معمولا بین یک تا یک و نیم سال بسته به نوع رشته و دانشگاه به طول می انجامد .شروع دوره کارشناسی ارشد از طریق (course ) اول اکتبر هر سال است ، لذا دانشجویانی که علاقمند به ادامه تحصیل به این صورت هستند باید برنامه خود را به گونه ای تنظیم نمایند که قبل از شروع سال تحصیلی در انگلستان باشند . دوره کارشناسی ارشد ( Research ( معمولا دو ساله است.
علاقه مندان به ادامه تحصیل در دوره کارشناسی ارشد می توانند با یک سال تحقیق موفق به اخذ مدرک M.Phil گردند.
دوره دکترا در انگلستان:
دوره دکتری در کشور انگلستان غالبا تنها بر اسا س تحقیق صو رت می پذیرد. در این دوره دانشجو باید بر اساس تحصیلات قبلی و علائق خود و آ ما دگی و پذیرش استاد راهنما موضوعی را انتخاب کرده، مجهولی را کشف و تحقیق نوینی را ارائه دهد . این دوره به طور متوسط سه سال به طول می انجامد .
به علت نظام آموزشی خاص موجود در کشور بریتانیا، درجه بندی دانشگاههای این کشور بر اساس کیفیت رشته ها از پیچیدگی خاص خود برخوردار است . اگرچه در یک نگاه کلی می توان دانشگاه های این کشور را بر اساس نسبت استاد به دانشجو، لیست مقالات ارائه شده، وجود امکانات آزمایشگاهی و کارگاهی و وسعت تحقیق و اطلاع رسانی بررسی نمود، اما از طرفی این اطلاعات را به سادگی در اختیار دانشجویان قرار نمی دهند .
لذا توجه و تحقیق در این مورد قبل از کسب پذیرش از افراد آگاه و کسب اطلاعات از
اداره کل بورسها وامو دانشجویان خارج از کشور و مشورت با دفترنمایندگی علمی در انگلستان ضروری است.
تدارک عزیمت به انگلستان:
الف :آمادگی قبل از ورود به انگلستان
از آنجا که تغییر مکان زندگی و کشور محل تحصیل از عوامل تنش زا بوده و در صورت نداشتن اطلاعات کافی از آن محل و آماده نبودن قبل از عزیمت ممکن است باعث ایجاد تنشهای قابل توجهی به دانشجو و خانواده وی شود. بنابراین جهت کاهش فشار حاصل از این تغییر و تحول باید آمادگی هایی را قبل از شروع دوره تحصیلی و ورود به کشور مورد نظر به دست آ ورد . در ذیل به مواردی از انها اشاره شده است :
1- آموزش زبان انگلیسی قبل از ورود به کشور انگلستان یکی از مهمترین ابزارها جهت موفقیت و کاهش فشار روانی و اتلاف وقت است . زیرا بر خلاف انتظار بسیاری از داتشجویان ، حضور در کشور انگلستان به معنای پایان مشکلات و فراگیری سریع زبان انگلیسی نمی باشد . یادگیری زبان انگلیسی محتاج زمان و تلاش بدون وقفه است . اخیرا بسیاری از دانشگاههای انگلیس حداقل نمره 6.5 در IELTS را به عنوان پیش شرط صدور پذیرش مطرح می کنند . این نمایندگی برنامه هایی را برای تقویت زبان انگلیسی دانشجویان قبل از عزیمت در دست تدارک دارد زیرا اعتقاد بر اینست که امکان تقویت زبان با کیفیت بهتر و هزینه کمتر در داخل کشور و البته با برنامه ریزی مناسب وجود دارد.
2- جمع آوری اطلاعات از دانشگاه و رشته مورد نظر در زمینه امکانات آموزشی و آزمایشگاهی ،تعداد استادان ،عناوین مهم تحقیقاتی ، رده بندی دانشگاه و رشته انتخابی، عنوان و رتبه علمی استاد راهنما ،تعداد دانشجویان فارغ التحصیل او و میزان آمادگی و اطلاعات علمی او در موضوع انتخابی شما. برای کسب اطلاعات در مواردی که ذکر گردید می توانید از مشاورین محترم علمی و فارغ التحصیلان دانشگاههای انگلستان در رشته دلخواه خود راهنمایی و کمک بطلبید . در این راستا نیز دفترنمایندگی سعی خواهد نمود تا اخرین اطلاعات علمی را به حوزه معاونت دانشجویی وزارت فرهنگ و آموزش عالی و بهداشت و درمان ارسال نماید . در هر صورت سعی نمایید با آگاهی و بصیرت به این کشور وارد شوید تا از میزان دل نگرانی، تنش و مشکلات آتی کاسته، راه موفقیت را هموار تر کرده باشید.
3- آگاهی و اطلاعات از شرایط و فرهنگ بریتانیا و ایمان و اعتقاد به خود، ملت و کشور، داشتن اهداف مشخص و متعالی، کوشش در بالا بردن عزت نفس و باوربه خود و کشور عزیز اسلامیمان ابزار مهمی برای کسب موفقیت و پیروزی است .
4- در حال حاضر تنها شهرهای لندن و منچستر دارای مدرسه ایرانی فعال می باشند .بعضی از شهرها مانند گلاسکو، شفیلد، لیدز و نیوکاسل نیز دارای مدارس ایرانی نیمه فعال برای تدریس دروس فارسی هستند . بنا بر این در صورتی که دارای فرزند محصل خصوصا در دوره راهنمایی هستید قبل از پیگیری اعزام به خارج به این نکته توجه داشته باشید .
5- بهتر است در ابتدا به تنها یئ وارد انگلستان شوید و پس از ورود و استقرار اقدام به انتقال خانواده نمایید .برای ورود خانواده به انگلستان بین یک تا دو ماه پس از ورود خود برنامه ریزی کنید
6- به علت عد م آشنایی با محیط جد ید و فروشگاههای مناسب جهت خرید لوازم زندگی و البسه، همراه داشتن مقداری مواد خوراکی فاسد نشدنی، البسه گرم و مناسب فصل، همچون : چتر، ملحفه، زیرانداز، کتاب و وسایل مورد نیاز از قبیل فرهنگ لغات، قرآن، مفاتیح، مهر، قبله نما و ... وصیه می شود . در ضمن به همراه داشتن نامه های مکاتباتی با دانشگاه، پذیرش با تاریخ معتبر و حکم اداره بورسها به زبان انگلیسی هنگام ورود به فرودگاه ضروری است . بهتر است گواهینامه بین المللی که از اداره اتومبیلرانی و جهانگردی را گرفته اید با ترجمه شناسنامه ها و ریز نمرات و مدارک قبولی از ایران را با خود داشته باشید .
7- قبل از عزیمت به انگلستان برای کسب آخرین اطلاعات و اعلام تاریخ خروج از کشور به وزارت علوم تحقیقات و فناوری یا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مراجعه نمایید
شیوه طبقه بندی دانشگاه های انگلستان توسط وزارت علوم ایران :
الف( دانشگاهها و مراكز آموزش عالي انگلستان ، گروه يك - ممتاز :
- University of Oxford
- University of Cambridge
- University of London
- London School of Economics and Political Science
- Imperial College of Science
- University College London
- University of Bath
- University of Warwick
- Lancaster University
- University of York
- University of Essex
- University of Sussex
- University of Edinburgh
- University of Bristol
- Cardiff University of Wales
- University of St Andrews
- Cranfield University
- University of Durham
- University of Sheffield
- University of Southampton
- Royal Holloway, University of London
- Kings College London
- University of Manchester
- University of Birmingham
- University of Leeds
- Goldsmiths College
- Royal Veterinary College
- University of East Anglia
- University of Surrey
- University of Nottingham
- Loughborough University
- Birkbeck College
- University of Reading
- University of Glasgow
- Heriot - Watt University
- Aston University
- University of Liverpool
- University of Salford
- Newcastle University
- University of Stirling
- University of Leicester
- Queen Mary University of London
- University of Dundee
- University of Strathclyde
- University of Exeter
- University of Wales, Swansea
- The Queens University of Belfast
- University of Bradford
- Bangor University
- University of Kent
- Keele University
- Brunel University
- University of Aberdeen
- University of Ulster
- University of Hull
- University of Wales, Aberystwyth
- City University
- Sheffield Hallam University
- University of Wales, Lampeter
- University of Westminster
- Nottingham Trent University
- University of Greenwich
- University of Hertfordshire
- South Bank University
- University of Portsmouth
- University of Plymouth
- Napier University
- University of Brighton
- Oxford Brookes University
- University of the West of England, Bristol
- Manchester Metropolitan University
- University of Sunderland
- Robert Gordon University
- Liverpool John Moores University
- University of Glamorgan
- University of East London
- London Metropolitan University (London Guildhall و North Londonاز ادغام دو دانشگاه )
- Thames Valley University
- Middlesex University
- University of Northumbria at Newcastle
- De Montfort University
- Glasgow Caledonian University
- University of Lincolnshire and Humberside
- Leeds Metropolitan University
- University of Central Lancashire
- University of Huddersfield
- Kingston University
- Coventry University
- Staffordshire University
- University of Derby
- University of the West of Scotland
- Anglia Ruskin University
- University of Bolton
- Bournemouth University
- University of Abertay Dundee
- Birmingham CityUniversity
- University of Wolverhampton
- University of Teesside
- University of Bedfordshire
- University of Wales Institute, Cardiff
- University of Lincoln
- University of the Arts London